چرا الکترود تنگستن ؟

جوشکاری با الکترود تنگستن همواره یکی از روش مورد علاقه مهندسان برای اتصال دهی دائم دو قطعه و یا تعمیر قطعات معیوب و یا انجام عملیات پردازش سطحی است . که اصطلاحا این فرایند در دنیای مهندسی GTAW و یا TIG نام میگیرد . روشی که در ایران اشتباها به جوشکاری ارگون معروف میباشد . 

از جمله اساسی ترین ارکان این فرایند یک الکترود غیر مصرفی است که میتواند به تنهایی و یا به کمک یک سیم جوش مصرفی عمل اتصال دو قطعه را بر عهده گیرد . این الکترود غیر مصرفی الزاما باید دارای شرایطی مانند نقطه ذوب بالا ، هدایت حرارتی مناسب ، مقاومت الکتریکی کم ، تابع کاری کم و پایداری شکل بالا باشد . 

از بین متریال های صنعتی موجود ، تنها ماده دارای همه این خواص و دارای قابلیت تولید عمده ، تنگستن است که از دسته فلزات بوده و به صورت خالص و آلیاژی در جوشکاری TIG به کار میرود . 

از جمله بهترین خواص این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد . 

  • نقطه ذوب بالای 3410 درجه سانتيگراد
  • هدايت حرارتي مناسب
  • ترمويونيک
  • خنک بودن نوک الکترود
ماده ای که به هنگام افزایش دما ، از خود الکترون ساطع کند ، ماده ترمویونیک نامیده میشود . انتقال الکترون از نوک تنگستن به هنگام گرم شدن ، باعث خنک کنندگی جزیی نوک تنگستن شده و همین موضوع عمر الکترود های تنگستینی را افزایش میدهد .

به منظور افزایش قابلیت ترمویونیک الکترود تنگستن ، به این الکترود ها افزودنی هایی مانند اکسید توریم ، اکسید سریم و اکسید زیرکونیوم اضافه میشود . این مطلب که چه موقع ما از تنگستن خالص و چه موقع از تنگستن آلیاژی استفاده میکنیم در ادامه همین مطلب ارائه شده است . افزودن های مورد استفاده در الکترود ها را توسط برچسبی که روی بسته بندی الکترود ها وجود دارد اعلام میکنند . همچنیم رنگ سر هر الکترود بیانگر عناصر موجود در الکترود است . 

 

راهنمای آلیاژ های تنگستن براساس رنگ

مطابق جدول بالا به عنوان مثال اگر تنگستنی با رنگ قرمز داشته باشیم طبق استاندارد AWS A5.12 کد این الکترود EWTh-2 میباشد . به این معنی که این الکترود حاوی 1.7 تا 2.2 درصد وزنی اکسید توریوم بوده ، تا 0.5 درصد وزنی میتواند عناصر ناخواسته داشته باشد و بقیه جرم این الکترود را عنصر تنگستن تشکیل میدهد . و یا اگر تنگستنی به رنگ سبز داشته باشیم طبق استاندارد aws این الکترود کد EWP گرفته به این معنی که کل الکترود باید از تنگستن خالص ساخته شود و سازنده تنها تا 0.5 درصد وزنی حق استفاده از عناصر ناخواسته دارد . الکترود های سبز رنگ دارای هیچ عنصر افزودنی عمدی نیستند .  

راهنمای انتخاب الکترود تنگستن

جهت انتخاب الکترود تنگستن مناسب در انجام عمل جوشکاری خود میتوانید از جداول زیر کمک بگیرید . لازم به ذکر است از به کار گیری قطبیت مستقیم (DCEN) در جوشکاری آلومینیوم خودداری کنید . 

راهنمای انتخاب الکترود تنگستن بر اساس جنس مواد پایه
راهنمای انتخاب الکترود تنگستن

و در انتها یک از بهترین مراجع ساخت و خرید انتخاب الکترود تنگستن (AWS A5.12M/A5.12:2009) از طریق لینک زیر قابل دانلود است . چنانچه در مورد هر کدام از مطالب نوشته شده در این مقاله سوال ایجاد شده میتوانید از طریق شماره واتساپ 09103462197 ، یا از طریق ایمیل mahdi.m7896@gmail.com و یا از طریق پلتفرم دیدگاه زیر سوال خود را بیان نمایید .