دسته‌بندی نشده

چرا باید الکترود ها را پخت کنیم ؟

پیشگفتار

احتمالا تا الان اصطلاح پختن الکترود و یا خشک کردن الکترود را شنیده اید . اینکه الکترود ها باید تحت حرارت قرار گیرند تا فلز جوش سالم تر بماند . اما چرا ؟ علت ریشه ای اینکه الکترود نیاز به گرم شدن دارد به یک قاعده فیزیکی مربوط میشود . اگر میخواهید از این قاعده فیزیکی اطلاعات بیشتر داشته باشید ، در ادامه با این نوشته همراه باشید . 
چرا باید الکترود ها را پخت کنیم ؟

در حقیقت هوایی که در اطراف ما وجود دارد شامل مقدار قابل توجهی بخار آب بوده که میتواند توسط پوشش های پودری الکترود ها جذب شود . در این بین جذب رطوبت الکترود های دارای پوشش قلیایی مانند 7018 بیشتر از انواع سلولزی و روتیلی است . عیب داشتن رطوبت الکترود های قلیایی اینجاست که هیدروژن موجود در رطوبت جذب شده به شدت فلز جوش را ترد و بی خاصیت میکند . طبیعتا این مورد برای مهندسان و طراحان بسیار نامطلوب میباشد . فلذا قبل از جوشکاری الکترود باید پخت شود تا رطوبت آن به زیر مقدار مجاز برسد . 

تردی هیدروژنی
چگونگی جمع شدن اتم های هیدروژن در فلزات و خطر آفرینی این عیب
توصیه هیوندای به خشک کردن الکترود توسط آون
زمان و دمای توصیه شده توسط هیوندای برای الکترود 7018

پ.ن 1 - هستند کسایی که فکر میکنند پخت الکترود به این منظور انجام میگیره که جوشکاری و شروع قوس راحت تر انجام بشه . در جواب باید گفت شاید پخت الکترود به این موارد کمک بکنه ولی دلیل اصلی نیست . حتی زمانی که شروع قوس خیلی خوب داشته باشیم هم لازمه پخت انجام بشه . یه مورد دیگه شما هیچ جا لازم نیست به منظور هیدروژن زدایی سیم جوش آرگون و CO2 رو پخت کنید چون این روکش پودریه که رطوبتو جذب میکنه که اون سیم جوش ها اصلا روکش پودری ندارن

پ.ن 2 - روش های غیر متعارفی هم هست که بعضیا میخوان این پخت الکترود رو دور بزنن . از جمله روش هایی که به کار میگیرن میشه به استفاده از بخاری کارگاه ، استفاده از مشعل و استفاده از آمپر بالا در حد سرخ شدن الکترود اشاره کرد . عزیزان اینو تا ابدالدهر بدونید هیچ روش رطوبت زدایی به غیر از پخت اصولی الکترود قابلیت جایگزینی رو نداره . فقط و فقط پخت الکترود با آون . پخت با آون مخصوص و لاغیر . چون الکترود باید در یک دمای مشخص یه زمان مشخص رو بگذرونه تا رطوبتش گرفته بشه 

طریقه خشک کردن الکترود

خشک کردن الکترود نیازمند هیچگونه فن و دانش خاصی نیست . برای خشک کردن صحیح الکترود تنها یک آون الکترود کافیست تا طبق دستورالعمل مشخص الکترود پخت شود . این آون به آون مادر یا آون اصلی معروف بوده که توانایی اعمال دمای 400 درجه را نیز داراست . در اکثر قریب به اتفاق موارد شیوه صحیحی پخت الکترود روی جعبه نوشته میشود . برای مثال کمپانی سازنده روی جعبه الکترود قید کرده که این الکترود حتما باید قبل از استفاده در دمای 250 درجه به مدت دو ساعت پخت شود . لازم به ذکر است که بعد از پخت الکترود ها ، اگر قصد استفاده طولانی مدت از آنها را دارید باید از یک آون کوچک تر همراه بهره ببرید و الکترود را در دمای حدود 150 درجه سانتیگراد نگه دارید . با اینکار الکترود بعد از گذشت 7 الی 8 ساعت هم رطوبت نداشته و به راحتی قابل استفاده است . اما چنانچه بعد از پخت در کوره مادر ، الکترود را در معرض هوای آزاد گذاشتید ، بسته به هوای محیط ، بین 1.5 تا 2 ساعت فرصت استفاده از الکترود دارید . و نکته مهم اینجاست شما تنها دو بار اجازه دارید الکترود را پخت کنید . پخت الکترود بیش از دوبار از کیفیت و کارایی پوشش الکترود که وظایف بسیار مهمی در جوشکاری دارد را از بین خواهد برد .
نمونه یک اون مادر برای پخت الکترود جوشکاری
نمونه تصویری یک آون مادر
آون همراه که تکمیل کننده فعالیت آون مادر است
نمونه تصویری یک آون همراه که مکمل وظیفه آون مادر است

افراط و تفریط را کنار بگذارید

هشدار : اعمال دمای کمتر یا بیشتر از مقدار توصیه شده توسط کمپانی سازنده خطرساز است . دمای کمتر منجر به خشک نشدن صحیح الکترود شده و دمای بیش از حد باعث آسیب به صحت پوشش الکترود شده و باعث عملکرد ناصحیح جوشکاری خواهد شد . حتما نسبت به زمان پخت الکترود حساس باشید . زمان نگهداری بیش از حد و زمان نگهداری غیر کافی به ترتیب باعث ایجاد عیب در پوشش فلز جوش و عدم رطوبت زدایی از الکترود خواهد شد . 

آیا الکترود های روتیلی و سلولزی به پخت احتیاج دارند ؟

در مورد الکترود های سلولزی باید گفت که نه تنها اصلا به پخت احتیاج ندارند ، بلکه پخت کردن آنها نیز صحیح نیست بهتر است این الکترود ها حاوی مقداری رطوبت باشند . باز هستند کسانی که از آنور پشت بام میافتند این را بدانید فروکردن الکترود سلولزی در سطل آب کار درستی نیست مگر اینکه بخواهید در صنایع دم دستی غیر حساس ورق های نازک را برش بزنید و در عین حال باید مراقب بود که دستگاه جوش به قدر کافی قوی باشد تا آسیب نبیند . در مورد الکترود های روتیلی باید گفت این الکترود ها بهتر است پخت شوند اما الزام ندارند چون در صنایع حساس و نیمه حساس استفاده ندارند . دمای پخت الکترود های روتیلی نیز از دمای پخت الکترود های قلیایی بسیار کمتر است .  

راستی از کجا بفهمیم الکترود سلولزیه ؟؟ قلیاییه ؟؟ یا روتیلی ؟؟

خیلی سریع و سر بسته جوابو همینجا میگم اگر رقم آخر نام الکترود قبل از خط فاصله اگر 0 یا 1 باشه الکترود سلولزیه مثلا الکترود E7010-P1 چون رقم آخر قبل از خط فاصله صفره اون الکترود سلولزیه و قطعا پخت نیاز نداره . اگر اون رقم آخر 2 یا 3 یا 4 یا 9 باشه الکترود روتیلیه مثل الکترود 6013 که چون خط فاصله نداره همون رقم آخر مد نظره . الکترود 6013 رقم آخرش سه هست پس جزو دسته ی روتیلی هاست . و بقیه الکترودها جزو دسته ی قلیایی ها هستند مشهورترینشون هم عدد 8 هست . مثل E7018 مثل E8018-B2 مثل E9018-G  

اگر میخوای خیلی کامل و درست حسابی نامگذاری الکترود رو یاد بگیری اینجا کلیک کن .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − سه =